Je zolder renoveren: 7 x inspiratie

Van de zolder een extra slaapkamer, luxe kantoor of een rustige plek maken waar je heerlijk kunt ontspannen. Het is allemaal mogelijk. Je zolder renoveren is iets dat je misschien al langer had willen doen, maar waarvan je nog niet helemaal wist hoe je moest beginnen en of je het wel kon. Maar na deze dosis inspiratie wil je zeker van start gaan!

Slaapkamer

Slaapkamer zolder

Bron: Stekmagazine

Slaapkamer zolder 2

Bron: Myparadissi

De zolder is dé plek om een ruime, rustieke slaapkamer te maken met een heel bijzondere sfeer. Door het extra hoge plafond geeft een zolderslaapkamer je altijd een heel speciaal gevoel. Ook heb je heel erg veel creatieve vrijheid om te spelen met kleur en stijl.

Kantoorruimte

Kantoor zolder

Bron: Decoratingyoursmallspace

Een ander populair renovatie-idee is het ombouwen van je zolder tot een kantoor. Hierbij is het belangrijk om goed te letten op de lichtinval – je hebt tenslotte voldoende licht nodig om prettig te kunnen werken.

Zowel kleine als grote zolders kun je goed als kantoorruimte inrichten. Heb je extra veel ruimte, zorg dan voor een lekkere bank waar je even kunt ontspannen of een grote tafel om aan te brainstormen. Heb je een schuin dak? Maak daar dan een kastruimte voor boeken en bijvoorbeeld je papieren administratie.

 

Studeerkamer

Studeerkamer zolder

Bron: Cosmopolitan

Puberende kinderen thuis die even een momentje voor zichzelf nodig hebben? Dan is de zolder een heerlijke plek om even je huiswerk te maken of te chatten met die stiekeme crush. Maak er een leuke, vrolijke plek van waar je zoon of dochter zich helemaal thuisvoelt en graag is.

 

 

 

 

 

 

Kinderkamer

Kinderkamer zolder

Bron: Petitandsmall

Voor de jongere kinderen is het fantastisch om een zolder voor zichzelf te hebben, ingericht in een thema dat helemaal bij ze past. Een mooi voorbeeld is deze jongenskamer, die bijzonder stijlvol maar ook heel speels is ingericht. Een vrolijk behang, een gezellig kleed en een tipi met kussens om in te spelen – deze kinderkamer is multifunctioneel en fijn om te zijn.

Badkamer

Badkamer zolder

Bron: Bloglovin

Deze zolderrenovatie kost je waarschijnlijk iets meer werk, maar dan heb je ook wat: een badkamer op zolder. Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt, kun je de zolder volledig reserveren voor de badkamer of een slaapkamer-badkamer-combinatie maken.

Juist bij een badkamer dien je natuurlijk heel goed rekening te houden met leidingen, bedrading, de toe- en afvoer van water en isolatie. Je zult namelijk ergens het water en de energie voor je bad of douche vandaan moeten halen. Heb je zelf niet voldoende kennis in huis voor dit type verbouwing of renovatie, schakel dan hulp in van een aannemer. Dit bespaart je uiteindelijk alleen maar tijd, geld en schade!

Inloopkast

Garderobe zolder

Interiorsbystudiom

Heb je in je slaapkamer een kledingkast staan, maar lijd je eigenlijk aan chronisch ruimtegebrek? Dan is het een idee om je zolder om te toveren tot inloopkast. Een redelijk makkelijke verbouwing, want er komt niet heel veel technisch werk bij kijken.

Interieurstijl bepalen

Mooie ideeën opgedaan en overtuigd? Denk dan eerst eens na over de interieurstijl die je gaat kiezen. Dit hangt natuurlijk allereerst af van het type kamer dat het wordt, maar daarna ook voor de meubels die je gaat aanschaffen en de manier waarop je het gaat inrichten.

Ga je voor modern, licht en fris? Dan werk je waarschijnlijk veel met wit en natureltinten. Om meer ‘natuur’ terug te brengen in je interieur, breng je houten elementen terug in de zolder, bijvoorbeeld door houten balken toe te voegen.

Voor je begint

Een zolder verbouwen begint met een goed plan. Zet alvast op papier wat je wilt maken van je zolder en maak een schatting van de kosten. Maak ook een planning tot aan het eind van de verbouwing – zo houd je goed bij waar je op moet letten tijdens de renovatieperiode.

Verder zijn isolatie, elektriciteit en leidingwerk punten waar je op moet letten. Vaak hebben zolders ook een nieuwe vloer nodig, dus zorg voor een geschikte vloerbedekking en neem dit ook mee in je kostenplaatje. Hoe beter je plant, hoe soepeler de renovatie verloopt!