Energie besparen met spouwmuurisolatie

Eerste stap op weg naar het verkleinen van je maandelijkse uitgaven voor energie is isolatie. Naast de ramen zijn je muren de grootste vlakken in je huis, en dus is met muurisolatie – vooral bij vrijstaande huizen – de grootste klap te behalen. In de jaren 30 van de vorige eeuw worden huizen met een spouw gebouwd en tot ongeveer 1975 werd die spouw leeg gelaten. Jammer, want juist in die loze ruimte is maandelijkse winst gegarandeerd.

Broodje Aap

Spouwmuurisolatie is waarschijnlijk één van de bekendste methodes van huis isolatie en mede daardoor zijn er veel (halve) waarheden en leugens over bekend. Zo gaat al tijden de urban legend dat overmatig isoleren van je spouw ongezond is voor jou als bewoner. Alle isolatiematerialen zouden de natuurlijke ventilatie van je muren tegenhouden en dus de basis vormen van je huis als sick building.

Dus is maar voor een heel klein deeltje waar. In iedere muur zitten natuurlijke kieren en de inherente poreuze oppervlakten van je bakstenen laten inderdaad zonder spouwmuurisolatie wat lucht door, maar deze hoeveelheid is in het grote plaatje van steeds openende ramen en deuren, aangebrachte ventilatiegaten en dergelijke te verwaarlozen.

Daarnaast kan de keus van je isolatiemateriaal zo gekozen worden, dat er nog steeds ween doorgang van lucht mogelijk is, denk hierbij aan alle korrelige materialen. Let er dan wel op, dat dit ten koste gaat van het rendement van je isolatie.

Zonder spouw

Zonder spouw kun je je muren alleen isoleren door er panelen – al dan niet met platen glas- of steenwol – voor te zetten, maar dit kost ruimte.  Ook al gaat het maar om ene paar centimeter in breedte over de lengte van de wand, kan dit vooral in grotere huizen resulteren in een ruimte verlies dat toch in de richt van de vierkante meter kruipen. Hetzelfde effect is te bereiken door de spouw op te vullen, zonder ruimteverlies.

EnergieAanbieding.nl