Vraagprijs bij verkoop huis


Tijdens de verkoop van je huis zijn er een aantal aspecten waar je goed rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de woning zo netjes mogelijk te maken voor de eerste bezichtiging, maar het is misschien net zo belangrijk om goed na te denken over de vraagprijs van het betreffende adres. Mag je deze zelf bepalen of moet je dit in overleg doen met een verkoper? En wanneer is de prijs redelijk? Dit soort vragen zijn erg belangrijk om in overweging te nemen wanneer je van plan bent om je huis te verkopen. Lees daar in onderstaand bericht meer over.

Berekenen

Er zijn verschillende methodes om de waarde van een huis te berekenen. Dit gebeurt doorgaans door een taxateur, maar zelf heb je daar ook wat voor te zeggen. Er zijn over het algemeen 3 methodes om dit te doen. Deze worden afwisselend gebruikt, afhankelijk van het type woning en de moeilijkheidsgraad om het te bepalen. Hieronder een kort overzicht van de 3 soorten.

Vergelijken

Ten eerste is het een mogelijkheid om de vergelijkingsmethode te utiliseren. Deze optie maakt gebruik van het vergelijkend vermogen van de taxateur. Met deze manier berekend men, uitgaande van vergelijkbare objecten, de waarde van bepaalde voorwerpen. Hiermee verrekend men ook extra’s, zoals dakkapellen, aanbouw, etc. Deze methode gebruikt men voornamelijk als het huis veel vergelijkende objecten bevat, zodat deze meteen meegenomen worden in de berekening.

Courantheid

Ook is het mogelijk om de courantheidsbepaling te gebruiken. Dit academische woord houdt simpelweg in dat de taxateur om zich heen kijkt naar andere woningen en deze analyseert. Hij of zij kijkt dan naar de vraagprijs van andere huizen in de buurt, zodat de specialist een waarde kan schatten op basis van zijn of haar bevindingen. Hiermee is ook de markttendens te volgen, zodat een juiste vraagprijs tot stand komt. Deze manier gebruikt de expert vooral als de woning erg lastig te taxeren is. Ook dit is deels gebaseerd op vergelijkend vermogen, maar dan met andere woningen.

Historie

Ten slotte is het een optie om te kijken naar de historische aspecten van het adres. Hiermee bedoelt men bijvoorbeeld de grondwaarde of de bouwkosten van de woning. Met de gegevens rekent de taxateur een redelijk bedrag uit, uitgaande van de betreffende kosten. Deze vormen dan het uitgangspunt, maar er zijn natuurlijk ook andere delen die invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Deze optie is vooral gebruikelijk als het huis geen of weinig vergelijken vertoont met zijn omgeving.