Dakbedekking voor een plat dak

Een plat dak zien we steeds vaker, mede doordat de techniek vooruit raast waardoor er nu meerdere waardevolle dakbedekking soorten zijn. Uw woning of schuur jarenlang beschermen tegen het Hollandse klimaat vormt dan ook geen enkel probleem. Benieuwd naar uit welke materialen u de keuze heeft voor het bedekken van uw platte dak? Onderstaand vindt u de drie bekendste soorten.

Bitumen dakbedekking

Bitumen is het meest voorkomende materiaal op platte daken. Dit komt omdat bitumen voor lange tijd de betrouwbaarste dakbedekking voor een plat dak was. Bitumen ontstaat bij de destillatie van ruwe olie en wordt in stroken op het dak gebrand. Het materiaal is het stevigste van de drie en beschermt uw woning tegen diverse weersinvloeden. Waar bitumen wel gevoelig voor is zijn temperatuurwisselingen; bij vrieskou wordt bitumen hard en bij hitte juist zacht. Dit alles tezamen maakt dat voor bitumen dakbedekking een levensduur van gemiddeld 25 jaar wordt gegeven.

 

PVC dakbedekking

PVC is dakbedekking van kunststof en wordt net als bitumen in stroken op het dak bevestigd. Echter in dit geval niet met een brander maar met lijm en hete lucht uit een föhn. Ook PVC beschermt uw dak tegen diverse weersinvloeden maar heeft een extra voordeel ten opzichte van bitumen. PVC is namelijk verkrijgbaar in het wit. Kiest u voor de zonwerende witte variant, dan blijft de temperatuur in huis een stuk aangenamer in de zomer. PVC dakbedekking is als materiaal het goedkoopste van de drie, maar doordat het plaatsen van PVC meer tijd in beslag neemt stijgen de montagekosten. Uiteindelijk is PVC dus niet altijd voordeliger. Voor PVC wordt ook een levensduur van gemiddeld 25 jaar gegeven.

EPDM dakbedekking

Bij dakrenovatie van een plat dak is EPDM tegenwoordig de beste materiaalkeuze. EPDM heeft namelijk minder last van de nadelen van de twee andere soorten. Zo is EPDM dakbedekking beter bestand tegen temperatuurwisselingen omdat het uit synthetisch rubber bestaat en daardoor zeer elastisch is. Daarnaast heeft u met EPDM minder kans op lekkage omdat de dakbedekking van tevoren al op maat wordt gemaakt en EPDM hierdoor een stuk minder gevoelige naden heeft dan de twee andere varianten. Als extra voordeel: algen en mossen kunnen niet leven op EPDM waardoor u nauwelijks onderhoud heeft. Dit alles maakt dat EPDM een levensduur heeft van gemiddeld 40 jaar. EPDM is iets duurder in de aanschaf dan bitumen, maar dit weegt niet op tegen de verdubbeling van de levensduur.

De 3 soorten op een rij:

Onderstaand vindt u alle informatie nog eens samengevat in één overzicht:

Soort dakbedekking plat dak Waterdicht Temperatuur-

verschillen

Onderhoudsniveau
Bitumen Goed Voldoende Hoog
PVC Goed Goed Hoog
EPDM Uitstekend Uitstekend Laag