Energieprestatiecertificaat

Het EPC attest is eigenlijk een bewijs van de isolatiewaarden van een woning; hoe energiezuinig is het huis. Bij verkoop of verhuur van de woning krijgt de nieuwe bewoner meteen een (officieel) beeld van de energiezuinigheid. Hoe ziet zo’n attest eruit?

Het voorblad

Op de eerste pagina staan naast een foto en de gegevens van het huis ook de bevindingen van de energiedeskundige. Het belangrijkste is natuurlijk het cijfer dat voor de energiescore gegeven wordt; dit staat groot en duidelijk zichtbaar op de eerste pagina. In één oogopslag zie je de energiezuinigheid van de woning in een getal uitgedrukt.

Volgende pagina’s

Op de volgende pagina’s staan vervolgens (standaard)aanbevelingen die door het VEA (Vlaams Energieagentschap) worden opgesteld. Ook de energiedeskundige geeft hier zijn op- en aanmerkingen. Vanaf bladzijde 5 volgt een lijst van gegevens die de energiedeskundige heeft opgeschreven. Denk bij deze gegevens onder meer aan de afmetingen van de betreffende ruimtes en de isolatiewaarden van bijvoorbeeld dak, spouw, deuren en beglazing. Sinds januari 2013 is deze informatie in het EPC veel uitgebreider geworden om kopers of huurders een beter idee te geven over de zuinigheid van een woning. Alle gegevens, door de energiedeskundige opgesteld, helpen hierbij. Attesten van voor januari 2013 bevatten veel minder gegevens.